PEPPINO D’AGOSTINO – CONNEXION

Giuseppe ‘Peppino’ D’Agostino is een Italiaanse gitarist uit Turijn die intussen al meer dan 35 jaar in San Francisco Bay, Californië in de Verenigde Staten woont en er al 18 albums heeft opgenomen. Hij was amper 10 jaar oud toen hij zijn neef op gitaar hoorde spelen in de kerk en hij zich realiseerde dat hij dat zelf ook zou willen gaan doen. Zijn inspiratiebronnen als kind waren topgitaristen als Paco de Lucia, Leo Kottke en Carlos Santana en ook de filmmuziek van Ennio Morricone maakte een grote indruk op hem.

Geslaagd in zijn opzet om professioneel gitarist te worden begon hij op erg jonge leeftijd ook al met het componeren van eigen nummers. Zijn eerste album “Bluerba” verscheen nog in Italië in 1981 en na zijn verhuis naar Amerika was het album “Acoustic Spirit” in 1987 zijn eerste Amerikaanse plaat. Zijn virtuoos akoestisch gitaarspel leidde tot rustgevende en soms sterk emotionele tracks op zijn albums en al gauw werd Peppino D’Agostino zelf een inspiratiebron voor een jonge generatie van beginnende gitaristen waar hij nu ook workshops en seminaries aan geeft.

In navolging van zijn laatste album “Penumbra” uit 2014 krijgen we nu zes jaar later een nieuwe plaat aangeboden die “ConneXion” als titel kreeg. Daarop staan tien nieuwe nummers die hij bijna allemaal zelf heeft gecomponeerd. Hij speelt ze stuk voor stuk op zijn akoestische gitaar, terwijl er hier en daar ook een stukje muziek op elektrische gitaar te horen is, gespeeld door zijn goede vriend Stef Burns.

De openingstrack “High Plains Guitarra” zal u ongetwijfeld meenemen naar de fantastische spaghettiwesternmuziek van Ennio Morricone. Het nummer “Buster” schreef hij voor de overleden gitaarvirtuoos Buster B. Jones en “Mexican Sunrises” zal u doen wegdromen onder warme imaginaire Mexicaanse zonnestralen. Het afsluitende nummer “Beauty In The Abyss” gaat over zijn dromen over de walvissen die gracieus in de diepe oceanen rondzwemmen. Zo heeft Peppino D’Agostino wel een interessant verhaal dat bij elke track op dit nieuwe album “ConneXion” past.

Het nummer “Mara’s Sleeping Song” is een compositie van mandolinespeelster Caterina Lichtenberg en het op de bijgaande video in een gezongen uitvoering te beluisteren “Stammi Vicino” schreef Peppino D’Agostino samen met de Italiaanse rockzanger Vasco Rossi die het nummer op deze video ook zingt. Deze song haalde in 2011 de nummer 1-positie in de Italiaanse hitlijsten en werd miljoenen keren op ‘YouTube’ bekeken.

Het technisch hoogstaande gitaarspel van Peppino D’Agostino zal ongetwijfeld als voorbeeld kunnen dienen voor de vele jonge muzikanten die de ‘fingerpicking’-techniek op een akoestische gitaar onder de knie willen krijgen. De tien nummers op deze plaat kunnen daarbij dienst doen als ‘études’ die hopelijk voor de vele studenten tot een vergelijkbaar hoog niveau van gitaar spelen kunnen leiden.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

video